De vijfde editie van het Nationaal Geiten Event is met succes afgerond. Na vier eerdere edities in de IJsselhallen in Zwolle vond het event dit jaar plaats in Hart van Holland in Nijkerk. Bezoekers konden in drie verschillende hallen genieten van een vernieuwde opzet, waarin vertrouwde onderdelen werden gecombineerd met nieuwe initiatieven.

Een belangrijk onderdeel van het event was de uitgebreide beursvloer, waar meer dan 35 toeleveranciers uit de geitensector hun producten en diensten presenteerden. In de middag werden zes workshops georganiseerd. Tijdens deze sessies kwamen diverse actuele thema’s aan bod, waaronder de ketenvisie van het Platform Melkgeitenhouderij en de ervaringen met melkgeitenhouderij in landen als Roemenië en Frankrijk. Ook werden belangrijke onderwerpen op het gebied van diergezondheid besproken. Deze presentaties werden onder andere verzorgd door Capro, Royal GD en Capravetgroup. Naast Nederlandse melkgeitenhouders, waarbij vooral opviel dat er meer bezoekers uit het zuiden van het land waren, werd de beurs ook bezocht door Belgische en Duitse melkgeitenhouders.

De Landelijke Geitenkeuring was ook dit jaar een belangrijk onderdeel van het programma. In een aparte hal werden ruim 190 geiten gekeurd, waarbij het Witte lam Elke 47 van de Vriendsenhof van fokker en eigenaar Guido Vriends en Toggenburger geit Suzanne 97 van fokker en eigenaar Johan Vonk, uiteindelijk als kampioenen werden gekroond. 

Dit jaar kende het programma ook enkele nieuwe toevoegingen. In samenwerking met de Goat Improvement Company vond een wedstrijd plaats waarbij 15 studenten van Aeres Hogeschool Dronten, Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit streden om de titel ‘meest talentvolle keurmeester’ in de competitie LAMBS. De felbegeerde prijs ging uiteindelijk naar Evelien Katerberg van Universiteit Utrecht. De scholenprijs, voor de school die het overall het beste heeft gedaan, was voor Aeres Dronten

Daarnaast werden voor de tweede keer de Geiten Event Innovatie Trofee en de Geiten Event Inspiratie Trofee uitgereikt. De Geiten Event Innovatie Trofee werd gewonnen door Leenaerts Agro Techniek met hun product ‘Batchcounter’. Tot de meest inspirerende melkgeitenhouder werd gekozen Leon en Monic de Jong van Melkgeitenhouderij De Jong.

Deze prijsuitreiking vond plaats tijdens de eerste editie van de Geiten Event Ondernemerslunch, een nieuw onderdeel dat speciaal was georganiseerd voor beroepsmatige melkgeitenhouders en de genomineerden voor de trofeeën. Ca. 90 deelnemers (van de 105 aanmeldingen) hebben aan grote ronde tafels genoten van een smakelijke lunch. De organisatie beschouwt deze eerste ondernemerslunch als een groot succes en ziet zeker mogelijkheden voor herhaling in de toekomst.

De organisatie kijkt met trots terug op deze eerste editie in Hart van Holland. De nieuwe opzet, de centrale locatie, de meerdere hallen, het gratis parkeren voor bezoekers, de verschillende keuringen en de geslaagde ondernemerslunch droegen allemaal bij aan een geslaagde dag.