Samenvatting

Met de titel “Gezond vertrouwd en duurzaam vooruit!” wordt de geactualiseerde visie gepresenteerd van de geitenzuivelketen te weten melkgeitenhouders inzamelaars van geitenmelk en verwerkers/producenten van geitenzuivelproducten. Belangrijke context tijdens het schrijven van deze visie vormden de onderhandelingen rond Landbouwakkoord en Convenant Dierwaardige Veehouderij en de lopende volksgezondheidsonderzoeken in VGO-III met de moratoria op geitenhouderij die gedurende dit onderzoek door diverse provincies zijn ingesteld.

De visie is opgesteld door Platform Melkgeitenhouderij een samenwerkingsverband van de Nederlandse Geiten Zuivel Organisatie NGZO (inzamelaars/verwerkers) en Land- en Tuinbouw Organisatie (vakgroep melkgeitenhouders). Deze visie is het uitgangspunt voor de activiteiten van Platform Melkgeitenhouderij de komende jaren ten dienste van de spelers in de geitenzuivelketen. Deze doen er immers toe met ruim 350 melkleverende geitenhouders 18 inzamelaars/verwerkers van ca. 500 miljoen kg melk welke 100% geborgd is via het erkenningensysteem Kwaligeit van de NGZO. Daarnaast nemen 100% van de geitenhouders vrijwillig deel aan het systeem van de Duurzame Geiten Zuivel Keten (DGZK).

Missie

De missie van de geitenzuivelketen is onverminderd het tegemoetkomen aan de vraag naar geitenzuivel; het inspelen op de behoeften van de consumenten burgers en maatschappij. De rol van Platform Melkgeitenhouderij is om de keten hierin optimaal te faciliteren en vooruit te helpen middels onderzoek kennisdeling innovatie en het ontwikkelen van instrumenten.

Visie

Maatschappelijk draagvlak is essentieel voor het toekomstperspectief van de geitenzuivelketen. Kernwaarden daarbij zijn duurzaam, gezond en vertrouwd door de gehele keten heen.

Om draagvlak te behouden en versterken heeft het Platform Melkgeitenhouderij de volgende opdrachten:

  • Veranderende eisen en wensen signaleren en prioriteren.
  • Verdienvermogen van de keten behouden en versterken.
  • Maatschappelijke diensten worden betaald uit markt of uit maatschappelijke middelen. Hiervoor ontwikkelt Platform Melkgeitenhouderij kennis en instrumenten.

In de uitwerking van de visie staan de volgende thema’s met bijbehorende doelen voorop:

1. Dierenwelzijn en diergezondheid

  • De sector borgt gezondheid mens en dier.
  • De sector optimaliseert dierenwelzijn.

2. Circulaire geitenhouderij

  • De sector draagt aantoonbaar bij aan de realisatie van doelen voor milieu, natuur en klimaat.
  • De sector bestaat uit bedrijven die verder zijn geïnnoveerd of doorontwikkeld.
  • De sector sluit kringlopen zo optimaal mogelijk.

3. Maatschappelijk draagvlak

  • De sector stelt zelf doelen en zet in om deze doelen te halen.
  • Monitoring van deze doelen doet de sector met Kritische Prestatie Indicatoren (KPIs).
  • De sector is open en transparant.
  • Milieu- en omgevingsgebruiksruimte en sectoromvang zijn een belangrijk thema.

4. Markt en ondernemerschap

  • De Nederlandse geitenhouderij is en blijft een baken van kennis en vakmanschap.
  • De Nederlandse geitenhouderij is financieel gezond.
  • Voor de continuïteit is het belangrijk om ontwikkelingsruimte te borgen en maatschappelijk draagvlak te behouden. Ruimte om te investeren in een duurzame toekomst is meer dan ooit van belang.

Strategie Platform Melkgeitenhouderij

Kennis en innovatie

Het Platform Melkgeitenhouderij streeft ernaar om zowel binnen als buiten de keten bekend te staan als het kennis- en innovatieplatform van de geitenzuivelketen. Hiervoor wordt actief kennis geworven en gedeeld. Als er kennis ontbreekt, dan formuleert Platform Melkgeitenhouderij onderzoeksvragen en geeft opdrachten voor onderzoek. De organisatie wordt aangepast om deze rollen te kunnen versterken. Indien onderzoek en projecten aantonen dat maatschappelijk draagvlak en de geitenzuivelketen versterkt kunnen worden, zullen deze na raadpleging van de betrokken leden van het platform toegepast worden in het systeem van de Duurzame Geiten Zuivel Keten (DGZK).

De focus in de implementatie van de visie ligt voor de eerstkomende jaren op:

  • Bredere preventie en monitoring dierziekten en dierwaardige veehouderij
  • Versnelling zoektocht duurzame stalsystemen en verlaging CO2-voetafdruk
  • Transparantie vergroten naar markt en verdieping interactie met externe stakeholders
  • Slim benutten van datastromen in en rondom de keten

Verkenning en uitvoering van thema’s gebeurt in opdracht van de ketenpartijen door Platform Melkgeitenhouderij. Beslissingen over toepassing van kennis en instrumenten of over het stellen van doelen liggen bij individuele of georganiseerde geitenhouders, inzamelaars en verwerkers.

Communicatie en transparantie

Platform Melkgeitenhouderij heeft een belangrijke rol in de communicatie. We willen gezien worden als open, transparant en een betrouwbare gesprekspartner. Platform Melkgeitenhouderij bouwt hiervoor door op het ontwikkelde communicatieplatform “Ontdek de Geit” voor consumenten en pakt middels een communicatieplan een sterkere interactie met externe stakeholders op.